2020. december 29., kedd

Sport Presso egycsöves, retro kemping kávéfőző, szegedi gyármány, teljesen komplett, egyedi darab - Jelenlegi ára: 13 50


SPORT PRESSO kemping/camping utazó kávéfőző; egy-kifolyós, 1 - 2 személyes, aranyszínűre eloxált alumínium dobozos, ragyogó, szegedi komplett - igencsak ritkaság - különleges készlet.
Nos, mitől is ritkaság, s különleges készlet lenne ez az egység?!
A poharak mélyhúzását végző szaki "sajnálatos" módon anno, kissé rosszul pozícinálta az alu szalagot, s az egyik pohár szélére egy gyűrt, anyaghiányos hullám sikeredett, s emellett a darab az akkortájt roppant szemfüles kézi MEO ellenőrzésen is átcsúszott! Használati, s esztétikai értékét nem csökkenti a készletnek, sőt rendkívüli kuriózum, hogy így kikerült a forgalomba!
Természetesen egyszerű módszerrel kijavíthattam volna nyom nélkül, de kuriózum jellege sokkal többet ér így; ilyesmire fogékonyaknak mindenképpen! Az utolsó képen látható egyébként!
Jelzem, hogy e készlet az utolsó darabom, ilyen szépen adjusztált komplett készlet már többé nem lesz a kínálatomban(vélem már az aukciós oldalakon sem), a gondos odafigyelést igénylő, pepecselős polírozásra, s javítgatásokra, sok-sok energia, s költség megy el, s manapság már ilyesmire vállalkozó polírozó szakembert nagyítóval sem lehet találni!
Sport Presso úti kávéfőző készlet, komplett, utazásra kész, ragyogó újszerű állapotba hozva, új gumi tömítéssel! Azonnal hadra fogható!
Vízkőmentesítve, polírozva, ózonnal fertőtlenítve, kipróbálva; légmentes csomagolásban (4. kép), szebb mint új korában!
Komplett, makulátlan, minden darabjában eredeti készlet ( az alukanala egy  kész időutazás). Természetesen a kávétartó/cukortartó tégely csak pár főzésnyi mennyiség tárolására elegendő, alkalmatos tárolókba mellé kell helyezni a szükséges alapanyagokat - hacsak nem gyűjteményi célra szeretné használni az új tulajdonosa!
Egy fél csomag eredeti tablettát is tartalmaz, demonstrációs célzattal, természetesen a jóval több mint fél évszázad után ezek már csak mintaképpen szolgálnak legjobb esetben!
Az alkalmatos spiritusz tabletta a 4 gr-os ESBIT, meggyújtás előtt alufóliára helyezendő (a könnyebb tisztántartás végett); új tömítés, útmutatóval, légmentesen fóliázva (mint a 4. képen is látható) használatra készen!
Az alumínium hordozó dobozába történő elhelyezés és használat módját a mellékelt kezelési útmutató írja-szemlélteti, bár én a pohár csere-berélés helyett egy kis kiöntő használatát javasolom, az eddigi tapasztalataim okán!
A kávéfőző egységet tároláskor nem célszerű a tömítés hiányában, a békazár teljes meghúzásával eltenni, mert tömítés hiányában az egycsöves kivitel csövét elnyomhatja a ház a lezáráskor; felł azíthatja a menetet, s nem egyszerű a kijavítása!
Csakis a megfelelő méretű 4 gr-os, nálunk is beszerezhető (ESBIT szögletes formájú) spiritusz tablettával használható (szagmentes, korommentes) gyertya, gáz, villanytűzhely, s mindennemű egyéb próbálkozás menthetetlenül tönkreteszi, beég, besül!
A kávéőrlemény mennyiségével, (az alsó szűrő átfordításával), s a vízmennyiséggel szabályozható a kávé mennyisége/adagja, erőssége!
Ezt a mini egy-kifolyós,   egy/két személyes  Sport Presso úti kávéfőző készletet a Budapesti Lemezárugyár (Játékgyár)  - majd kis késéssel a szegedi üzeme is, az 1950-es évek közepétől, az 1970-es évek  közepéig gyártotta - Mese Elek gyártmánytechnológus tervezte - a ritkábban fellelhető két-kifolyós típus mellett!
Ezen igen elegáns, arany színű, selymesre eloxált dobozos készlet, a szegedi üzem korai gyártmánya! (Budapesten csak alumínium színűek készültek)
Sajnos azóta sem készült ilyen célszerűen egyszerű kirándulási, utazási kellék, hogy az otthoni megszokott kávé ízt élvezhessük, a gyakran lötty színvonalú, és méregdrága vendéglátós kínálatok helyett!
A kétkifolyós, egy hiányos példánya még a Néprajzi Múzeum  gyűjteményében is megtekinthető  NM 2009. 23. 9. leltári szám alatt.
Nemzetközi viszonylatban is a túrózók kedvelt, kuriózum  darabja, persze ha hozzájutnak egy  ilyesféle ritka, komplett, s még működőképes példányhoz!
Természetesen némi rutin, s gyakorlat szükséges a használatához, mert bár egyszerűnek tűnik, roppant alaposan megtervezett  a hővezetés egyensúlya miatt, igen precízek az illesztései, s finom gondoskodást igényelnek  a szűrői és a szűrőtölcsér  illesztése is! Elég egy óvatlan nyomorgatás és nincs cseredarab hozzá, marad a semmire nem vezető, drága barkácsolás!
A kétféle kivitel alkatrészei - a gumitömítés kivitelével - nem csereszabatosak egymással!!!
Figyelem; gyüjtők, túrázók, hegymászók, zarándokok, pár napos buszos kirándulásra indulók; még a nyári szezon előtt javasolom beszerezni, mert később már ilyen ragyogó állapotba hozott példány soha nem kerül a kínálatba!
Nincs ennél szerethetőbb, célszerűbb, praktikusabb, s nosztalgikusabb  készség az otthon megszokott ízű kávé elkészítésére; gyakorlatilag örök életű, vintage darab! Abszolút  tűzveszély mentes, alacsony az égéshője, de használata természetesen  óvatosságát és felügyeletet igényel!
Kapható ugyan nemzetközi viszonylatban, valamiféle nemesacél kivitelű - külföldi utánérzése - roppant puritán felszereltséggel, igen fogós áron, de sokoldalúságban, felszereltségében ezt meg sem közelíti, s akkor a ritkaságáról, a nemzeti érzésről, s a feelingről még nem is beszéltünk!
Kiegészítésképpen található a kínálatomban még hordozó alu doboz is a tartalék kiegészítők számára!


Jelenlegi ára: 13 500 Ft
Az aukció vége: 2020-12-29 20:58 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése