2021. március 29., hétfő

Nárcisz virágcsokor linómetszet - Jelenlegi ára: 4 990 Ft


MPN:
LINRR00004
Méret:
210& #215; 297 mm
Technika:
kétszínnyomással készült linóleummetszet
Hordozó:
90 g-os színes papír
Brand:
Delectart
Google Product Category:
500044
Nárcisz virágcsokor linómetszet
A sárga nárcisz a tavasz egyik népszerű virága. Feltűnő színével, intenzív illatával nemcsak a korán ébredő rovarok, hanem minden virágkedvelő figyelmét felkelti. Elkészítettük kétszínnyomású linómetszetként, amely A4-es méretével akár kisebb helyen, egy íróasztal felett, vagy kisszoba falán is kellemes, tavaszias hangulatú dekoráció lehet. A linómetszet háromféle, kék, rózsaszín és zöld háttérrel is elkészült, így még izgalmasabb a választás.
Néhány érdekesség a sárga nárciszról
A nárcisz növénynemzetségnek megannyi faja, alfaja és keresztezett hibridje ismert. Vadon is elterjedt elsősorban Nyugat-Európában, de kedvelt dísznövény sokfelé a világban. Tudományos neve Narcissus pseudonarcissus, a spárgavirágúak rendjébe, egyszikűek osztályába és az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Hagymás, évelő virág, kora tavasszal nyílik. Az egész növény, de főleg a hagyma és a levelek tartalmazzák a likorin nevű mérgező alkaloidot, ezért emberi fogyasztásra nem alkalmas.
A nárcisz névadója, Narkisszosz
A virág névadója Narkisszosz, vagy latinosan Narcissus görög mitológiai alak, Képhiszosz folyamisten és Leiriopé nimfa gyermeke. Teiresziasz a vak jós megjósolta számára, hogy csak akkor éri meg az idős kort, ha nem ismeri meg magát. Felcseperedve vonzó fiatalemberré érett, több nimfa belészeretett, de ő nem viszonozta érzéseiket. Ezért Ekchó nimfa Nemeszisz, a bosszú istennőjének segítségét kérte, aki kötélnek is állt. Narkisszosz egy vadászat alkalmával a folyó víztükrében megpillantotta saját tükörképét, és beleszeretett önmagába. Freud ezalapján nevezte el az önimádatot nárcizmusnak. Próbálta megölelni a vízen fodrozódó képmását, de ez nem sikerült neki, így ugyanazt a kínt élte át, mint a nimfák szerelmük elutasításakor. Reggelre Narkisszosz sárga virágokká, nárciszokká foszlott.


Jelenlegi ára: 4 990 Ft
Az aukció vége: 2021-03-29 17:07 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése