2017. április 30., vasárnap

Datolya, aszalt, szuper egészséges, isteni csemege, nasi 1 Ft-ról - Jelenlegi ára: 1 Ft

Nézd meg a többi 1 Ft-ról induló termékemet! Költözés miatt mindent kiárusítok! Ne hagyd ki!: )
Gyermek korunk kedvenc téli csemegéje volt a szárított datolya. Általában a mikulás csomagokban is helyet kapott, de a karácsonyi menü elengedhetetlen része is volt. Ma már nem csak télen, hanem egész évben is megvásárolhatjuk és sokféle minőségű közül válogathatunk.
A datolya termesztése sok ezer évre nyúlik vissza. A Nílus völgyében és az Eufrátesz partjain már időszámításunk előtt 6000 évvel is termesztették és fogyasztották. Észak Afrikában és az Arab Félszigeten ma is igen közkedvelt gyümölcs. A Ramadán hónap egész napos böjtje után Mohamed próféta elsőként a datolya fogyasztását ajánlotta híveinek, nem véletlenül:
A datolya sok egyszerű cukrot tartalmaz fruktóz és dextróz formájában ami gyorsan sok energiát biztosít.
Nagyon magas vitamin és ásványi anyag tartalma pedig pótolja az egész napos böjt alatt felhasznált tápanyagokat.
Tartalmaz mindenféle B-vitamint (piridoxint, niacint, pantoténsavat stb. ), kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is.
Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő, különösen, hogy tartalmaz mind vízben oldódó, mind nem oldódó rostokat is.
A datolyának magas a tanin tartalma. A taninok olyan bioflavonoidok melyek gyulladásgátló, vérzéscsillapító és fertőzésgátló hatással rendelkeznek.
Magas A-vitamin, bétakarotin, lutein és zeaxanthin tartalma a szem egészségét biztosítja.
Napi egy szem datolya fogyasztásával megakadályozhatjuk a látás időskori romlását.
Ezek az antioxidánsok nagy szerepet játszanak a szabad-gyökök lekötésében, ezzel megakadályozzák a vastagbél, a prosztata, az emlő, a tüdő vagy a hasnyálmirigy rák kialakulását.
A datolya kiváló vas forrás, de gazdag káliumban is ami nagy szerepet játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, tartalmazz még mangánt és rezet is.
Kalcium, magnézium és K vitamin tartalma elősegíti az egészséges csontozat kialakulását és fenntartását.
A datolyát kiválónak tartják a gyenge szívműködés megerősítésére.
Erre a célra éjszakára vízbe áztatott datolyát kell fogyasztani reggelente heti két alkalommal.
Fogyókúrák kiváló kiegészítője, hiszen egy datolya csak 64 kalóriát tartalmaz, édessége gyorsan elveszi az étvágyat, rosttartalma pedig elősegíti a belek működését.
Az éhgyomorra fogyasztott datolya elpusztítja a belekben élősködő parazitákat.
Elpusztítja a káros baktériumokat és elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását.
Hashajtó hatása is ismert: éjszakára áztassuk vízbe a datolyát, majd reggel turmixoljuk le. Éhgyomorra fogyasszuk. A datolyában lévő rostanyag továbbá megakadályozza a táplálékkal bevitt LDL koleszterin felszívódását, védi a vastagbél nyálkahártyáját és megköti az ott lévő rákot okozó kémiai anyagokat.
A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is.
Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.
Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját.
A datolya fogyasztása enyhíti a szülés fájdalmait.
Tudományos kutatások igazolták, hogy olyan, hormonokat tartalmaz, melyek erősíti a méhfalat, elősegíti az anyatej képződését és csökkenti a szülés utáni vérveszteséget.
Ideális táplálék szoptatós anyáknak is, nem csak azért, mert elősegíti a tejképződést, hanem azért is mert olyan tápanyagokkal gazdagítja az anyatejet, melyek biztosítják a baba egészséges fejlődését és megerősíti az immunrendszerét is.
Hab a tortán, hogy olyan anyagot is tartalmaz, mely megelőzi a szülés utáni depresszió kialakulását.
A mézzel és tejjel kevert datolya szirupot szexuális gyengeség kezelésére is használják mindkét nem esetében. Ugyanez a keverék az idős emberek erősítésére, szervezetük méregtelenítésére is alkalmas.
Az éhgyomorra fogyasztott tejes datolya szirup tisztítja a májat és elősegíti a máj egészséges működését.
Használhatjuk még légúti betegségek, megfázások, torokgyulladás, kezelésére és lázcsillapítására is.
A datolyában lévő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak gazdagsága nagyban hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez és az öregedés lassításához. Érdemes hát napi táplálékunk részéve tenni a természet e csodálatos ajándékát.

Jelenlegi ára: 1 Ft
Az aukció vége: 2017-05-20 11:08 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése